ANVR en SGR

De meeste reisorganisaties zijn aangesloten bij ANVR en SGR. U heeft vast wel eens van deze twee organisaties gehoord. Maar weet u ook waarom het zo belangrijk is om met deze zekerheden te boeken?

ANVR

Het meerendeel van de reisorganisaties zijn aangesloten bij de ANVR (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen). Deze vereniging hanteert strenge normen voor het lidmaatschap en bevordert de kwaliteit van de reizen en de manier waarop u boekt. Aangesloten partijen maken bovendien in overleg met Consumentenbond en de Sociaal Economische Raad (SER) afspraken waaraan alle deelnemers zich dienen te houden.

Deze ANVR-voorwaarden gelden dus voor reisbureaus, reisorganisatoren (de zogenaamde touroperators) en ook voor u als consument. Omdat de Consumentenbond en de Sociaal Economische Raad (SER) bij het opstellen van de voorwaarden betrokken zijn, zijn dit heel redelijke voorwaarden voor alle partijen en dus ook voor u als consument. De voorwaarden zijn niet altijd in uw voordeel, maar zijn wel altijd redelijk. Daarvoor hebben de Consumentenbond en SER gezorgd.

De ANVR-voorwaarden die gelden als u een reis boekt van een ANVR touroperator, worden de ANVR Reisvoorwaarden genoemd.

De voorwaarden die van toepassing zijn als u een reis boekt van een touroperator die niet bij de ANVR is aangesloten, zijn de zogenaamde ANVR Boekingsvoorwaarden. In dit laatste geval heeft de ANVR slechts toezicht het reisbureau en niet op de betreffende touroperator. In dit geval moet het reisbureau de ANVR boekingsvoorwaarden hanteren die weer mede bepaald zijn door SER en Consumentenbond. Als de touroperator niet bij de ANVR is aangesloten heeft de ANVR dus geen toezicht op de voorwaarden van de touroperator.

Tip:op de website van de ANVR kunt u eenvoudig controleren of een touroperator bij de ANVR is aangesloten! Meer informatie kunt u vinden op de website van de ANVR.

SGR

Wanneer een reisorganisatie is aangesloten bij de SGR vallen deze reizen automatische onder de garantieregeling van de SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden). De SGR staat daarom garant voor uw vooruitbetaalde reisgelden.

Dat wil zeggen dat u er verzekerd van bent dat uw vakantie gewoon doorgaat of u uw vooruitbetaalde reisgeld volledig terugkrijgt als de touroperator waar u uw vakantie heeft geboekt onverhoopt failliet gaat. Indien de touroperator failliet gaat terwijl u op de vakantiebestemming bent, zorgt de SGR ervoor dat uw terugreis niet in gevaar komt.

U kunt natuurlijk ook een reis boeken bij een touroperator die zelf niet bij de SGR is aangesloten. Deze situatie doet zich voor bij enkele Duitse touroperators en bij enkele Turkije specialisten. U geniet in dit geval nog steeds van de bescherming van de SGR. Immers, de meeste reisorganisaties zijn aangesloten bij de SGR en alleen dat is een voorwaarde voor uw bescherming.

Een reisorganisatie zou in theorie failliet kunnen gaan. Als deze zou omvallen, dan bent u ook beschermd, zij het door de Wet en niet door SGR. De wet (BW art.7:500) zegt namelijk dat uw betaling aan het reisbureau bevrijdend is voor uw verplichting richting de touroperator. Gelden die het reisbureau al wel van u heeft ontvangen, maar nog niet heeft afgedragen aan de touroperator hoeft u daarom NIET dubbel te betalen.

Om die reden is ook het enkele faillissement van een reisbureau dan ook geen geldige reden voor de touroperator om uw vakantie te annuleren. Let op: het geld dat u nog niet aan het reisbureau betaald heeft moet u wel direct aan de touroperator betalen.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de  website van SGR. Op deze site kunt u ook controleren welke reisorganisaties zijn aangesloten bij de SGR.