Calamiteitenfonds

calaminteitenfondsStel je bent op vakantie en er breekt een orkaan of bosbrand uit in het land waar je op vakantie bent. Als hierdoor je de reis geannuleerd of aangepast moet worden, kan dit extra kosten met zich mee brengen. Wanneer je je reis hebt geboekt bij een reisorganisatie die is aangesloten bij het Calamiteitenfonds, krijg je in zulke gevallen de niet genoten reisdagen of kosten die je hebt gemaakt voor het aanpassen van de reis vergoed. Het Calamiteitenfonds biedt dekking bij natuurrampen of onlusten op je vakantiebestemming, zoals een burgeroorlog of rellen.

Calamiteitenfonds reizen

calamiteitenfondsHet Calamiteitenfonds biedt niet alleen dekking als je zich tijdens de reis problemen voor doen. Ook als zich vlak voor vertrek een natuurramp voordoet op de reisbestemming en je reis niet door kan gaan, garandeert het fonds dat je je geld terugkrijgt.

Als er namelijk een natuurramp of onlusten dreigen in het land, kan het Calamiteitenfonds besluiten een dekkingsbeperking in te stellen voor die vakantiebestemming. Je kunt dan vanaf 30 dagen voor vertrek kosteloos de reis annuleren. Als je hebt geboekt via een bij het Calamiteitenfonds aangesloten reisorganisator, zorgt deze dat je je geld terugkrijgt.

Besluit je ondanks de dekkingsbeperking toch af te reizen naar de vakantiebestemming en moet je als gevolg van de ramp of onlusten alsnog je vakantie annuleren? Dan kun je geen beroep meer doen op het Calamiteitenfonds.

Schade claimen via Calamiteitenfonds

claimenHet is niet mogelijk om zelf een claim in te dienen bij het Calamiteitenfonds. Heb je je door een natuurramp of politieke onlusten in het land van bestemming je vakantie moeten afbreken of aanpassen? Dan kun je een claim indienen bij je reisorganisator. Dit dien je binnen een maand na terugkomst in Nederland te doen. Je reisorganisator zal dan de schade afhandelen met het Calamiteitenfonds.

Zelfstandig reizen en Calamiteitenfonds

Als je zelfstandig een reis hebt geboekt, dan kun je bij calamiteiten geen beroep doen op het Calamiteitenfonds. Heb je een goede kort- of doorlopende reisverzekering, dan vergoedt deze bij een natuurramp vaak wel eventuele schade aan je bagage en buitengewone kosten die je moet maken als gevolg van het natuurgeweld. Bijvoorbeeld als je langer moet blijven of eerder naar huis moet terugkeren.

Schade als gevolg van conflictsituaties, door verzekeraars ook wel molest genoemd, is echter uitgesloten van dekking bij de reisverzekering. Schade als gevolg van een oorlog, rellen of terrorisme wordt dus niet vergoed.